Türkiye, ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen sözde “Ermeni soykırımı” kararını reddetti.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen “Ermeni Soykırımı konusunda ABD’nin Tutumunu Teyit” başlıklı, Temsilciler Meclisi’nin hislerini yansıtan H.Res.296 sayılı kararın reddedildiği ifade edildi. Açıklamada, iç politika endişeleri ile alınan kararın tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu bildirildi.
Barış Pınarı Harekatı’nı engellemek isteyip de engellemeyi başaramadıkları için hüsrana uğrayanların, Türkiye’den bu şekilde intikam almaya çalışmalarının büyük bir hata olduğu belirtilen açıklamada, kararın Türk Hükümeti ve halkı nezdinde herhangi bir geçerliliğinin ve hükmünün olmadığına vurgu yapıldı.
Açıklamada, kararın yasal olarak bağlayıcılığının olmadığı vurgulanarak, ABD’deki Ermeni lobisinin ve Türkiye aleyhtarı çevrelerin memnun edilmesine yönelik olarak atılan siyasi bir adım olmanın ötesinde anlamının da bulunmadığına vurgu yapıldı.
Kabul edilen kararın, 1948 tarihli “Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi” hükümleriyle bağdaşmayacak bir şekilde soykırım suçlamasında bulunması nedeniyle ABD hukukuna ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edilen Dışişleri açıklamasında, uluslararası hukukta 1915 olaylarını ile ilgili olarak ‘soykırım’ şeklinde tanımlanan bir kararın olmadığı, aksine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bu konunun meşru bir tartışma konusu olduğunu hükme bağladığı hatırlatıldı. Açıklamada, o dönemde yaşanan gelişmelerin siyasetin değil tarih biliminin alanı olduğu kaydedildi.
Türkiye’nin 2005 yılında “Ortak Tarih Komisyonu” kurulması ile ilgili yaptığı önerinin Ermenistan tarafından reddedildiği anımsatılan açıklamada, Türkiye ve ABD ilişkilerini zora sokmaya yönelik olan kararın ABD’nin ulusal çıkarlarına verdiği ve vereceği zararların takdirinin Amerikalı siyasetçi ve yöneticiler ile ABD halkı olduğu belirtildi.