Video konferans yöntemiyle Vietnam’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) 37. Liderler Zirvesi kapsamında üye ülkeler arasında Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması imzalandı.
Yapılan bu ticaret anlaşması şu ana kadar yapılan dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak biliniyor. 8 yıl süren müzakerelerin sonunda Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birlikte Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri RCEP konusunda anlaşmaya vardı.
RECP anlaşması sonrasında Çin’in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyeti artarken bu bölgelerde serbest ticaret yapan ABD ve Avrupalı şirketlerin devre dışı bırakılması öngörülüyor.
Video konferans ile yapılan toplantıda konuşan Çin Başbakanı Li Kıçiang, RCEP anlaşması sayesinde kalkınma ve refaha ivme kazandırmasının yanı sıra küresel ekonomik iyileşme ve büyümeye katkıda bulunacağını, yapılan anlaşmanın büyük bir başarı olduğunu ve çok taraflılığın bir zaferi olduğunu vurguladı
8 yıl süren müzakereler sonrasında sonuca ulaşılırken 2 yıl içerisinde sonuçlandırılması hedeflenen anlaşma bugüne kadar bölge ülkelerinin farklı ticari öncelikleri nedeniyle sürekli ertelenmişti.
RCEP anlaşması 15 ülkeyi kapsarken 2,1 milyarlık bir nüfusu da kapsarken bölgede siyasi istikrarı ve kalkınma amacıyla kurulan ASEAN’ın kurucu üyeleri arasında Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur’un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya olmak üzere 10 ülke bulunuyor.