Teknoloji, gerek yöneticilerden gerekse çalışanlardan beklenen kabiliyetleri farklı bir boyuta taşıyarak yeni mesleklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bunun sonucunda da işini kaybetme kaygısı yaşayanların oranı giderek artıyor.
Dünya Ekonomik Forum’unun 2018’de mesleklerin ve becerilerin geleceği hakkında yayımladığı raporda, otomasyon sürecinde beceri profillerinin dönüşüme uğrayacağı belirtiliyor. Buna göre, 2020’de otomasyon nedeniyle yaklaşık 5 milyon işin ortadan kalkacağı sanılıyor. 2020 itibarıyla Türkiye’de becerilerin bugün ihtiyaç duyulan becerilerden yüzde 41 oranında farklılaşması öngörülüyor.
Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak, Türkiye Çağrı Merkezi Günleri etkinliğindeki konuşmasında, beceri kaygısı, çalışanlar ve CEO’lara yönelik yaptıkları araştırmanın önemli sonuçları ortaya koyduğunu bildirdi.
Toprak, çalışanların yüzde 59’nun yüksek maaşlı bir işe sahip olmak için gerekli duyduğu beceri ve eğitime sahip olmak konusunda kaygı duyduğunun ortaya konduğu araştırmayı değerlendirdi.
Toprak, UNESCO rakamlarına göre 2000 yılında dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının 2 milyonken, 2013’te rakamın 4,1 milyona yükseldiğini, 2016 yılında 5 milyon seviyelerine ulaşan öğrenci sayısının 2020 yılında 8 milyona çıkmasının beklendiğini vurguladı.
Toprak, PwC analizlerine göre, 2023 yılı için Türkiye’de yaklaşık 34 milyon toplam istihdamın yaklaşık 3,5 milyonunun STEM istihdamı; yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olacağını söyleyerek, “Bu rakamlarda bize iş dünyasında yaşanması muhtemel dönüşümü gözler önüne seriyor. Bizim yaptığımız araştırmanın diğer bir verisi de çalışanların yüzde 55’nin otomasyon veya diğer yenilikler nedeniyle bireye ihtiyaç kalmayacağı yönünde kaygılandıklarını gösteriyor” dedi.