Türkiye ile Fransa arasındaki Suriye ve NATO kavgası, Londra’da yapılacak liderler zirvesine sayılı günler kala alevlendi. Ankara, “Türkiye’nin Suriye’deki mücadelesine destek verilmezse, Baltık güvenlik planını onaylamayız” dedi, Macron ise “Türkiye tek başına operasyon yapıp NATO’dan dayanışma isteyemez” cevabını verdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” ifadelerini kullanan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’teki Elysee Sarayı’nda görüştü. Bir saatlik görüşmenin ardından Macron ve Stoltenberg ortak basın toplantısı düzenledi.
Macron, NATO’nun çağın ihtiyaçlarına uygun olarak değişmesi gerektiğinin altını çizdi. Macron, “Artık demir perde düştü, soğuk savaş bitti. Yeni bir dönem var” dedi, Avrupa’da barış ve istikrarın sağlanması için Rusya ile stratejik diyaloğa geçilmesi gerektiğini söyledi.
Macron, Rusya ve Amerika’nın çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması INF’in de yenilenmesi gerektiğini söyledi. Macron, “Umarım yeni nesil bir anlaşma INF’in yerini alacak. Güvenliğimizi ülkeler arasındaki ikili anlaşmalara bırakamayız. Polonya INF içinde yoktu. Umarım yeni anlaşmada yer alır” şeklinde konuştu.
Macron, NATO içinde “ortak hedefler ve düşmanlar” konusu ile ilgili olarak da köklü bir reform gerektirdiğini ifade etti.
Macron, “NATO içinde bir tehlike karşısında nasıl çözüm bulunmalı? Biz kimiz, ortak düşmanlarımız kim? Rusya ve Çin ortak düşmanımız değil, bu açık. Hepimizin ortak düşmanı terör grupları ve terörizm. Fransa’nın Sahel’deki angajmanı da bu çerçevededir. Kimlerin terörist grup olduğunu tanımlamak gerekir” diye konuştu.
Macron, NATO’dan Türkiye’nin Suriye sınırındaki güvenlik planına destek gelmezse, Türkiye’nin de Baltık savunma planını engelleyeceği açıklamasına da isim vermeden değindi.
Macron, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği operasyon gerçek bir sorun yarattı. NATO’nun görev ve hakları nedir? Bunun belirlenmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Macron 4 Aralık’ta Londra’da yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde bu konuyu Türkiye ile müttefikler arasında gerçek bir diyalogla görüşmeyi umduğunu belirtti.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de “Türkiye konusu üyeler arasındaki görüş ayrılıklarının önemli bir örneği. Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği operasyonunun sonuçları konusundaki kaygılarımı gündeme getirdim. Görüş ayrılıklarımız var. DEAŞ ile mücadele bitmedi” diye konuştu.
Stoltenberg, “Güçlü bir AB ve güçlü bir NATO madalyonun iki yüzü. İkisi de Avrupa’da barış ve özgürlüğün garantisidir” dedi.