Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Ankara ve ülke ekonomisinde yeni kalkınma ivmesi yaratacak büyük bir sinerji için; ekonomiye katkı sağlayıp yön veren iş insanları, ulusal ve uluslararası firmalar, markalar, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve bankacılık sektörü temsilcilerini, geniş katılımlı bir etkinlikle ile bir araya getirdi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası ve kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri fuara yoğun bir katılım gösterdi. Etkinlikte ülke ekonominin geleceği ve yeni kalkınma aksları masaya yatırıldı.
ANFA Altınpark’ta gerçekleştirilen TATEF, TÜGİAD Ticari İlişkiler Komisyonu Başkanı Ceyhan Bağcı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Bağcı konuşmasında, 33 yıldır faaliyet gösteren TÜGİAD’ın, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 100’ncü yılında Başkent için böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmasından duydukları onur ve mutluluğu ifade etti. İş dünyasında öncü rol üstlenen TÜGİAD’ın ilk kez düzenlediği bu etkinlikle sadece öncü olmakla kalmayıp aynı zamanda farklı bir fuara ev sahipliği yaptığına işaret eden Bağcı, “Katılımcı firmalarımız ürünlerini sergilerken Ankara ekonomisine de derin bir bakış açısı getirerek Ankara’nın ticari hayatına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha da geliştirerek düzenlemeyi amaçladığımız bu fuar, ticari hayatta önemli bir etkileşim sağlayacaktır” dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara’da kayıtlı 1 milyon 300 bin çalışanın 1 milyonunun özel sektörce istihdam edildiğine işaret ederek, Ankara’nın başlı başına büyük bir ekonomiye sahip olduğuna dikkat çekti. Ankara’nın geçen yıl 7,6 milyar dolarlık sanayi ürünü ihracatı yaptığını belirten Özdebir, bu yıl dünya ekonomisindeki daralma ve iç piyasadaki çalkantılara rağmen bu hacmin 8 milyarı bulacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Ankara’nın sanayide her geçen gün büyüdüğünü belirten Özdebir, şunları kaydetti:
“Ankara’da 13 organize sanayi bölgesi var. Uzay ve havacılıkta şu anda 1. etabın alt yapısı bitti, üst yapıları devam ediyor, her geçen gün yeni firmalar ayağa kalkıyor. Yani Ankara ciddi bir sanayi kenti. Diğer sanayi kentlerinden farklı olarak bir özelliği de ülkemizde üretilen yüksek katma değerli teknolojik ürünlerin yüzde 20’si Ankara’da üretiliyor. Bunun ihracatının da yüzde 17’sini Ankara yapıyor. Bu Ankara’nın arzu ettiğimiz teknolojik seviyeye geldiğinin bir göstergesidir. Ama bunun bütün yurda yayılması lazım. Sanayi olarak baktığımızda Türkiye’nin genel sorunlarından biri olan verimlilikte kat etmemiz gereken önemli bir mesafe var. Bir toplumun sanayi toplumu olabilmesi için en az 3 nesil sanayici olması lazım. Verimlilik konusunda Sanayi Bakanlığı ve UNDP ve ASO olarak bir model fabrika kurduk. Son 4 aydır eğitimlere başlandı, pilot uygulama olarak 8 firmamızda ‘Eğit Dönüş’ faaliyetini tamamladık, yüzde 150’nin üzerinde verim artışları çıktı. Bugün dünya fiyatlarıyla rekabet etmekte zorlanmamızın temel sebeplerinden biri verim düşüklüğü.”