50 yaş üzeri, aşırı kilolu ya da kalp hastalığı bulunan kişiler için yaz mevsiminde yüksek hava sıcaklıkları, özellikle risk oluşturuyor. sıcak hava ile birlikte bilinen kalp hastalığı olan kişilerde şikayetlerde artış gösterebiliyor ve bu şikayetler sonucunda hastalar gerekli önlemleri almadığında ciddi sorunlar yaşayabiliyor.
NEFES DARLIĞI VE GÖĞÜS AĞRILARI ARTIYO
50 yaş üzeri, aşırı kilolu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler yaz sıcakları her insan için problem yaratabilir. Özellikle sıcak havalarda, vücut normal sıcaklığını korumak için çalışır. Terleme sonucu derinin sıcaklığının vücuda eşit olarak dağılmasıdır. Vücuda eşit olarak dağıla terleme kalp hızını artırır ve bunun sonucunda kan basıncının düşmesine neden olarak kardiyovasküler sisteme ek bir yük bindirir. Kalp hastalığı olan kişilerde bu yük daha da ağırlaşır ve hastalığın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Kalp rahatsızlığı olan kişilerde göğüs ağrısı başlayabilir veya kalp yetersizliği olan birinde ani olarak nefes darlığı gelişebilir veya artabilir.
Su kayıplarına çok dikkat edin
Sıcak havaların artması sonucu terlemeyle beraber kalp atım hızı artarak kan basıncını düşürür. Aşırı sıcaklar ayrıca sıvı kaybını da beraberinde getirir. Kalp hastalığı bulunan kişiler uygun önlemler alınırsa kalp rahatsızlığı bulunan kişiler yaz mevsiminin ve tatilin keyfini çıkarabilir.
Kalp hastalarının sıcak havalarda dikkat etmesi gerekenler şunlardır;
- Kalp hastalarının kendi tedavilerinde kullandıkları ilaçların etkileri sıcak havalarda farklılık gösterebilir. Yaz aylarında sıcakların artması ile kalp hastalarının ilaç tedavisini doktoruna danışarak yeniden düzenlemesi gerekir. Asla doktorunuza danışmadan kalp ilacınızın dozunda değişiklik yapmayın.
- Özellikle sıcak havalarda öğle ve öğleden sonra saat 3’e kadar olan sürede açık havada dolaşmayın ve aktivitelerde bulunmayın.
- Sıcak bir havada günü geçirecekseniz gün içinde devamlı olarak su tüketmeye özen gösterin.
- Yaz aylarında asla yorucu fizik aktivitelerinden ve düzensiz egzersizlerden muhakkak kaçının. Yeni bir egzersiz programı için muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
- Sıcak havalarda vücut neminizi alması için pamuklu giyecekler tercih ederken giyeceklerinizin açık renkli giysiler olmasına ve gözlük ile şapka takarak güneşten kendinizi muhakkak koruyun.
- Günlük aktivite olarak yapacağınız yürüyüş öncesi ve sonrası mutlaka sıvı takviyesi yapın. Yaz aylarında mümkün olduğunca alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
- Acil durumlar için kalp hastası olan kişiler yanlarında cep telefonu muhakkak bulundurmalıdır.